Show Project InfoHide Project Info

nextdoor

interieur | werken

opdrachtgever: UvA | HvA
ontwerp: 2009
locatie: Wibautstraat | Amsterdam
omvang: 275 m2
team: Oliver Ebben | Jos Roodbol
foto's : Mark Weemen

Op één september is de tweede locatie voor CASE (Center Amsterdam School of Entrepreneurs) in het Paroolgebouw aan de Wibautstraat opgeleverd. Net als de eerste huisvesting van CASE in het Duintjergebouw aan de Vijzelstraat is ook deze bedoeld om studenten van de UvA, HvA, Inholland Diemen en de VU ruimte te bieden buiten de schoolomgeving voor het opzetten van hun eigen bedrijf. Ook in dit gebouw wordt gewerkt met tijdelijke huurcontracten in verband met de nog onduidelijke toekomst van beide gebouwen.

Het programma hier bestaat uit 10 vaste werkplekken en 40 flexplekken. Het budget voor het verbouwen en inrichten van deze 275 m2 grote kantoorverdieping was extreem laag. Eerder opgedane ervaring met tafels gemaakt van board-deuren is hier op grote schaal ingezet. 100 standaard board-deuren fungeren als basis voor alle benodigde meubels en werkunits.

De bijzondere situatie van jonge startende ondernemers, het ontwikkelen van een bedrijfsidentiteit en hun oriëntatie binnen een economisch netwerk, vormde het vertrekpunt van de ruimtelijke interventie. De ontworpen werkunits zijn gebaseerd op de vorm van een kubus. De vraag naar variatie is beantwoord door een afwijkende uitwerking van het interieur van iedere kubus te geven. Platen van zwart betonplex, aangebracht aan de binnenzijde van de units, creëren bergruimte en introduceren een nieuw schaalniveau. Door de lineaire opstelling van de units ontstaat een langgerekt werkmeubel dat de ruimte zoneert en de gebruiker opneemt in een “kaleidoscopische binnenwereld” waar geconcentreerd werken mogelijk wordt gemaakt.

 

“…The entire project stands out as a whole, a very unique structure. The concept of the renovation was to stress the uniqueness and the individuality of each young entrepreneur’s new venture. The programmatic conditions appear to be apprehended in the complex economical network of a new venture for the Center of Amsterdam School of Entrepreneurship. The characteristics and the elements utilized in the successful and eloquent modern renovation of the space apart from the programmatic conditions seem to be the inspiring art of Piet Mondrian and the design forces of Studioquint and Jos Roodbol.”

Marcia Argyriades for yatzer, 18 September 2009

“… the linearity of the design, along with its distinctively created zoning scheme, takes full advantage of the elongated space.”

Merel Kokhuis in FRAME, Juni 2010