Show Project InfoHide Project Info

van breestraat

opdrachtgever: particulier
ontwerp: 2020
locatie: van Breestraat | Amsterdam
omvang: 300 m2
team: studioquint i.s.m. Carla Herrera

Transformatie en verduurzaming gemeentelijk monument
naar 4 luxe loft-woningen

Na meer dan 6 maanden bouwtijd is ons ontwerp voor de grondige renovatie en verduurzaming van dit 19de– eeuwse gemeentelijk monument op de Van Breestraat gerealiseerd. Door een aantal ingrijpende verbouwingen in loop der jaren heeft het pand veel van zijn oorspronkelijke waarde en charme ingeboet. Doelstelling was dan ook om de indeling zo veel mogelijk terug te brengen naar de historische staat en tevens de oorspronkelijke, rijke ornamentering te herstellen en tot zijn recht te laten komen.

De ruimteclaim die de transformatie naar 4 zelfstandige woningen met zich mee bracht, is opgelost door de toevoeging van een vrijstaand element. Het element clustert de natte functies en de nodige technische voorzieningen en is centraal gesitueerd tussen voor- en achterkamer. Door het nieuwe volume vrij te houden van plafond en wanden wordt de open verbinding tussen voor- en achterkamer hersteld en verwijst de ingreep naar de historische kamer en suite situatie. De zorgvuldige inpassing van het volume reageert op de bestaande ruimtestructuur en proporties. Door minimalistische detaillering en ingetogen materialisering blijven de ingrepen subtiel afleesbaar binnen de context van rijk geornamenteerde stucplafonds en gerestaureerd houtwerk.

In samenwerking met: Carla Herrera | www.cmherrera.com
Foto’s: Christiaan de Bruijne | www.studiocdb.nl